Ga je voor het eerst op wintersport of ben jij iemand die er tijdens de wintersport achterkomt dat je je skisokken bent vergeten? Lees dan deze tips met een handige paklijst om met een gerust gevoel op wintersport te gaan.
Vooraf regelen en de reis naar je wintersportbestemming
De vakantie begint natuurlijk al met de reis ernaartoe. Afhankelijk van je vervoer moet je er met inpakken al over nadenken. Op welke manier je ook reist is een paspoort of ID-kaart sowieso noodzakelijk.
Met de auto naar de wintersport
Misschien denk je bij wintersport vakantielijst aan de dingen die je mee moet nemen voor je bestemming. Maar er zijn ook nog wat dingen die je vooraf moet regelen als je met de auto op wintersport gaat.
Sneeuwkettingen
De auto pakken veel mensen om op wintersport te gaan. Vooraf moet je dan al sneeuwkettingen aanschaffen, want je kan nog wel eens voor verassingen komen te staan. Probeer ze ook een keer uit thuis met omleggen, want in de kou en sneeuw is geen pretje om te stuntelen. Ook als je een nieuwe auto koopt, is vooraf een keer proberen een aanrader. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij extreme weersomstandigheden waar het met een verkeersbord wordt aangegeven. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 kilometer per uur een een kort stuk rijden. Als je geen sneeuwkettingen bij je hebt, kan je een boete riskeren.
Winterbanden
Naast sneeuwkettingen is het in veel landen in de winter verplicht om op winterbanden of all-season banden te rijden. Deze zijn te herkennen aan M+S EN een berg met sneeuwvlok aan de zijkant van de banden. De banden met alleen M+S is niet voldoende om door Duitsland te rijden! Voorkom die boete en denk aan de veiligheid van jezelf en anderen.
Overige zaken auto regelen paklijst
Een schone auto voor vertrek is natuurlijk fijn. Maar denk er ook even aan om de rubbers van de deuren in te spayen met siliconenspray. Dit voorkomt dat de deuren door bevriezing niet meer opengaan.
Ook heb je ruitenvloeistof nodig voor winterse omstandigheden, zodat het vloeistof niet is bevroren als je het nodig hebt of als je sprayt dat het tijdens het rijden bevriest op je voorruit!
Een sneeuwstoffer en krabber zijn voor de wintersportvakantie ook geen overbodige luxe om mee te nemen. En wat denk je van het vignet? Deze kan je vooraf of ter plekke kopen. Voor Oostenrijk is digitaal aanschaffen ook mogelijk.
Onderweg
Als je met de auto reist, is het handig om extra dekens mee te nemen. Als er slecht weer wordt verwacht, heb je altijd iets om je warm te houden bij problemen. Bij pech of file waarin je uren stilstaat, kan het ineens erg koud worden in een stilstaande auto. Vergeet ook niet om iets te eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Al ben je van plan om ergens langs de snelweg te eten in een restaurant of in een dorpje. Precies met dezelfde reden als de dekens, want als je uren stilstaat op een plek in een file, kan je beter wat bij je hebben. Door heftige sneeuwval kan je vast komen te zitten.
Met de trein naar de wintersportbestemming
Als je met de trein op wintersport gaat, kan dit een relaxte manier zijn om te reizen. Maar ook treinen kunnen hinder ervaren bij bijvoorbeeld winterse omstandigheden. Neem daarom ook in de trein iets te eten en drinken mee. Soms is een overstap erg kort waardoor je niets op een station kan halen. De hogesnelheidstreinen hebben wel een restaurant aan boord, maar je weet nooit hoe druk het is en de voorraad wat ze aan boord hebben.
Installeer ook de app van de treinmaatschappij op je telefoon. Als je naar Oostenrijk reist, is het handig om de app van Duitsland (DB wat voor Deutsche Bahn staat) en Oostenrijk (OBB wat voor Österreichische Bundesbahnen staat) te installeren. Als je vertraging hebt, kan je dit op die app het snelste zien. Ook kan je de app van NS internationaal installeren, maar mijn ervaring is dat de app van het land zelf alternatieven toont.
Met het vliegtuig op wintersport
Als je met het vliegtuig op skivakantie gaat, denk dan goed na over je handbagage. Als je je eigen ski’s of snowboard meeneemt, moet je eraan denken om tijdens het boeken extra bagage toe te voegen. Ter plekke op het vliegveld is dit ook mogelijk, mits er plek is in het bagageruim. Heb je ook aan het vervoer gedacht als je aankomt? Bijvoorbeeld een huurauto, taxi of openbaar vervoer?
Drogisterijartikelen en medicijnen op paklijst
Denk bij het pakken ook aan wintersport zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème voor de wintersport is op basis van olie gemaakt in plaats van waterbasis. Als het koud weer is, bevriest het water namelijk op je gezicht en olie niet.
Als je wintersport zonnebrandcrème niet kan vinden in Nederland, koop het dan aan het begin van je vakantie op de bestemming. Bij de plaatselijke drogist of supermarkt is dit wel te vinden in de Alpenlanden. En als je er op de berg pas aan denkt, is het ook vaak bij zelfbedieningsrestaurants te vinden bij de kassa! Er zijn skigebieden waar ook sportwinkels en verhuurzaken op de skipistes zijn gevestigd, ook daar is wintersport zonnebrandcrème te koop.
Door het droge week kan je last krijgen van kapotte lippen, vergeet daarom ook niet om lippencrème mee te nemen. En neem de lippencrème en zonnebrandcrème mee de berg op, want tussendoor smeren gaat zeker helpen.
Ook de rest van je huid heeft dat extra beetje aandacht nodig. Soms kan je huis extreem droog worden door de gure wind, kou en zon. Dus vaseline is ook geen overbodige luxe om mee te nemen. En… vaseline is ook nog eens handig voor iets anders. Als je voor vertrek bent vergeten om de rubbers van de autodeuren in te sprayen, kan je dit ter plekke ook nog doen met vaseline! Dit voorkomt dat je de deuren niet meer openkrijgt door bevriezing.
Wintersportkleding en uitrusting paklijst
Tijdens de wintersport kan het alle kanten opgaan met het weer en dus ook met de temperaturen. Neem sowieso een ski- of snowboardjas mee. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de wintersport en de condities in de sneeuw. Hetzelfde geldt voor een ski- of snowboardbroek. Deze broeken zijn gemaakt om in te bewegen. Ook trekt hier geen vocht in als je valt, wat met een spijkerbroek wel zou gebeuren (ja, echt ik heb ze gezien op de piste!). Een andere mogelijkheid is een bib, skipak, skioverall. Denk er wel goed over na, want een BIB is niet altijd even handig met een bezoek aan het toilet bij een gondel of een berghut.
Handschoenen en wanten
Een ander essentieel onderdeel om mee te nemen zijn handschoenen en/of wanten. Zorg wel dat dit handschoen of wanten zijn voor wintersport. Deze hebben aan de binnenkant van je hand een extra laag, zodat ze niet snel kapot gaan als je met een snowboard of ski’s in je handen naar de gondel loopt. De zijkant van ski’s en snowboards zijn als ze geslepen zijn namelijk scherp. Daarom is het ook verstandig om altijd met handschoenen of wanten te skiën of snowboarden. Als je valt of omver wordt geskied, kunnen er op je handen lelijke snijwonden ontstaan en bloeden als je je handen niet beschermt.
Laagjes kleding
Voor koudere dagen is het handig om laagjes kleding mee te nemen. Dus thermokleding, hemdjes, shirts, skipully’s en truien. Zorg dat je bovenlichaam warm (met meerdere laagjes) is, zodat je hart warm bloed kan rondpompen door je lichaam.
Bij warmer weer kan je op de piste ook weer een laagje uitdoen, maar als je het koud hebt wordt het lastig als je geen extra laagjes mee hebt genomen. En vergeet sowieso skisokken niet, want gewone sokken zitten niet lekker in je skischoenen!
Helm en goggle
Nu we het over bescherming hebben, vergeet ook een helm en goggle (skibril) niet. Deze zijn voor kinderen sowieso verplicht in skigebieden. Neem ook een muts of haarband mee de berg op, want tijdens je lunch kan het heerlijk zijn om buiten te zitten, maar misschien is het wel lekker om een haarband om te doen als er een beetje wind staat. Ook een zonnebril is geen overbodige luxe voor tijdens de lunch. De sneeuw reflecteert de zon waardoor je door het felle zonlicht met geknepen ogen zit en hoofdpijn kan krijgen.
Après-ski
Als je eind van de middag en avond door het skiresort loopt en naar de après-ski gaat, wil je natuurlijk ook een leuke outfit aan. Je kan gelijk na het skiën doorgaan naar de après-ski, maar je kan ook even langs je overnachtingsplek om je om te kleden. Dan kan je gelijk makkelijke schoenen aantrekken. Op snowboats kan je niet echt een wandeling maken, maar ze zijn wel lekker warm voor in het dorp. Bergschoenen hebben meestal een goed profiel aan de onderkant waarmee je goed een stuk kan wandelen in de sneeuw.
Check onderaan deze blog de volledige lijst met kleding om mee te nemen!
Ski’s en skischoenen
Tijdens je wintersport vergeet je natuurlijk je ski’s en skischoenen niet, maar vergeet als skiër ook niet om je skistokken mee te nemen als je thuis je spullen inpakt.
Als je huurt, laat je dan goed adviseren over skischoenen. Er is niets zo vervelend als te grote of kleine schoenen mee krijgen waardoor je binnen mum van tijd last krijgt van je voeten.
Als je huurt is het misschien lastig om je ski’s te herkennen. Zorg voor iets herkenbaars aan je materiaal. En hang je stokken over de ski’s als je gaat lunchen, zodat je die niet apart hoeft te zoeken als je terugkomt bij het rek. Voor je eigen materiaal is het misschien fijn om een skislot mee te nemen.
Wax
Ik neem aan dat het waxen van je ski’s of snowboard al is gedaan (bij huren hoef je hier niet aan te denken). Voor een weekje is die waxlaag prima. Als je twijfelt aan de sneeuwcondities kan je altijd koude was meenemen. Maar ga je langer dan raad ik je aan om je waxset mee te nemen of op de bestemming de ski’s of snowboard bij de skiservice te laten waxen.
Paklijst wintersport
Tijdens de wintersport kan het ook slecht weer zijn. Bij heel slecht weer, zoals met storm kunnen de skigebieden gesloten blijven. Denk ook aan vermaak op zo’n dag. Neem een boek mee en denk bijvoorbeeld aan zwemkleding.
Gaan de kinderen mee op wintersport? Vergeet dat niet om vermaak voor in de auto mee te nemen. Ik heb een andere blog over baby of kind(eren) mee op wintersport geschreven. Deze kan je hier vinden: Baby en/of kind mee op wintersport.
Ook huisdieren hebben tijdens de reis aandacht en hun spulletjes nodig. Daarvoor verwijs ik je naar de blog: De hond meenemen op wintersport of toch maar niet? Plus paklijst voor de viervoeter.
Maak een inpaklijst met de reguliere artikelen die je normaliter gebruikt (dit is voor iedereen iets anders) en vul deze aan met onderstaande lijst.
Een week voor vertrek print ik mijn lijst en streep ik af wat ik heb ingepakt, zodat ik overzichtelijk kan inzien wat ik nog moet pakken. Hopelijk helpt dit jou ook. Tip: sla je inpaklijst op, zodat je het elk jaar kan gebruiken en verder kan aanvullen. Dan is het pakken van de spullen voor de wintersport elk jaar in een handomdraai gedaan! En vergeet niet… als je toch iets bent vergeten, zijn de meeste spullen ook ter plekke te koop. 😉
Alvast een fijne wintersport!
Belangrijke zaken paklijst
Denk aan de volgende belangrijkste punten, en check op de dag van vertrek of je deze zaken echt hebt meegepakt:
- Autopapieren, treinticket of vliegtickets (of digitaal)
- Appartement/hotel papieren (of digitaal)
- Cashgeld
- Betaalpassen
- Medicijnen en medicijnpaspoorten
- Navigatiesysteem (indien niet in auto ingebouwd)
- Papier, pen en enveloppen
- Paspoorten/ID-kaarten
- Paspoort huisdieren
- Rijbewijzen
- Tablets met opladers
- Telefoons met opladers en oortjes
- Verzekeringspasjes Nederland (staat nummer op)
- Verzekeringspasjes buitenland
Paklijst voor onderweg:
- Afvalzakjes
- Fles drinken
- Fles water
- Fruit
- Lekkers voor onderweg
- Lunch voor onderweg
- Rol wc-papier voor onderweg
- Sneeuwkettingen
- Sneeuwstoffer
Paklijst drogisterij artikelen
Naast je reguliere artikelen en voldoende medicijnen, zijn de volgende zaken ook handig om mee te nemen:
- EHBO tasje
- Bodymilk (droge lucht droogt je huid uit)
- Cacaostiften (droge lippen)
- Diacura
- Gaasjes
- Medicijnen per persoon
- Neusdruppels
- Oordruppels
- Paracetamol
- Pleisters
- Reddingsdekens
- Spuitbus pleister
- Steralon
- Vaseline (droge huid maar ook om portieren auto mee in te smeren)
- Veiligheidsspelden
- Verbandrolletjes
- Zonnebrand wintersport
Paklijst kleding
Wat je nodig hebt tijdens een wintersportvakantie aan kleding:
- Bergschoenen
- Haarbanden
- Handschoenen
- Hemdjes (extra laagje)
- Jassen
- Mutsen
- Ski pully’s
- Skibroeken
- Skisokken
- Thermo-ondergoed
- Truien
- T-shirts
- Vesten
- Zwemkleding
Paklijst materiaal
Wat je nodig hebt tijdens een wintersportvakantie aan materiaal:
- Helmen
- Rugzak
- Ski’s
- Skibrillen
- Skischoenen
- Skistokken
- Skiwax
- Zonnebrillen
Overige zaken
- Aluminium folie
- Batterijen (indien nodig)
- Bekertjes (voor onderweg)
- Boeken
- Bril en reserve bril
- Ducktape (altijd handig)
- Lenzen, reserve lenzen, vloeistof en doosjes
- Fleecedekens
- Gereedschapsetje (voor noodgevallen)
- Kaasschaaf, schilmesje (ipv een botte mesjes in een appartement)
- Keukendoek en theedoek (in appartement)
- Naaietui (als er iets kapot gaat)
- Nageletui
- Onderlakens
- Opvouwbaar teiltje
- Papieren zakdoekjes
- Paraplu
- Secondelijm
- Spork
- Theezakjes (als iemand onverwachts ziek wordt)
- Thermometer (weet je hoeveel laagjes kleding je aan moet)
- Verdeelblok voor stekker
- Wandelstokken
- Wasknijpers
- Wasmiddel (kleine verpakking voor een ongelukje)
- Zaklantaarn
- Zakmesje