Het onderhouden van je ski’s met tips voor waxen

Bij de aanschaf van ski’s of een snowboard sta je er misschien niet bij stil. Het onderhoud aan je materiaal. Denk hierbij aan waxen, slijpen en juiste manier opbergen. Hierbij enkele tips voor het behoud van je ski’s en/of snowboard.

Waxen betekent behoud van materiaal

Misschien vraag je je af waarom je ski’ moet waxen. Het is ten eerste voor het behoud van je ski’s. Je beschermt namelijk het belag (onderkant van je ski’s) ermee. Ook betekend waxen snelheid. Goed gewaxte ski’s glijden eenmaal beter door de sneeuw. Bij nieuw aangeschafte ski’s zit er vanuit de fabriek een waxlaag op, maar bij gebruik wordt dit laagje minder en minder. Na of tijdens de vakantie zijn je ski’s dus toe aan een waxbeurt. Afhankelijk hoelang je op wintersport gaat, is bij een langere reis tussendoor waxen een aanrader. Uiteraard kan je dit uitbesteden aan een (sport)winkel. In wintersportwinkels hebben ze het juiste materiaal om jouw ski’s snel te waxen. Maar het is een klusje wat je ook zelf in een mum van tijd kan doen. Uiteraard moet je daarvoor wat materiaal aanschaffen, maar daar heb je dan ook jaren plezier van.

Soorten manieren van waxen

Zoals ik al schreef hebben speciaalzaken de juiste materiaal staan. Ga je zelf aan de slag dan zijn er een paar opties. Er bestaan waxsticks, dit is vloeibare koude wax in een stick. Dit is een oplossing voor korte duur. Hetzelfde geldt voor spuitbussen met wax. Beide niet mijn favoriet, maar in nood is het wel een oplossing.
Warme wax is de manier om je belag te beschermen. Dit is wax in de vorm van een hard blok. Doormiddel van verhitte smelt deze wax, en druppel je dit op de ski’s. Deze wax heb je van verschillende merken en temperaturen. De temperaturen geven aan welke temperatuur het buiten moet zijn, met die wax op je ski’s. Dit is lastig inschatten als je de wax voor je vakantie erop doet. Tijdens je wintersport is dit beter in te schatten. Om die reden kies ik voor de allmountain wax van Toko. Ik hoef mij dan geen zorgen te maken over de wax.

Hoe ik heb leren waxen

Op jonge leeftijd keek ik altijd al mee met mij vader die het op zijn beurt in Oostenrijk heeft geleerd. Na jaren meekijken aangeven en af en toe een handeling uitvoeren, heb ik het proces van ski’s waxen wel aardig onder de knie, en doe ik het geregeld zelf. Al biedt mijn vader het nog steeds aan, en maak ik daar dankbaar gebruik van. Doordat ik vaker en soms langer op wintersport ga, is het een klusje wat vaker moet gebeuren. De onderkant van mijn ski’s houd ik dan ook goed in de gaten. Daarnaast als ik slechte pistes tegenkom, probeer ik bruine plekken en steentjes te mijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk of heb ik het te laat in de gaten. Ook bij ijzige pistes is het controleren van mijn materiaal iets wat ik steevast doe. 

Als ik merk dat de onderkant van mijn ski’s wit gaan uitslaan of het gevoel heb dat de kanten niet scherp meer zijn (voorzichtig vinger langs halen), is het tijd om te waxen. Reken ongeveer onder normale omstandigheden een week voor een waxlaag dan zit je wel goed.

Stappen om te waxen

Skiremmen vastzetten

Als eerst moet je, in het geval bij ski’s, de skiremmen vastzetten, zodat ze niet uitsteken aan de onderkant. Dit doe je gemakkelijk door elastieken te bevestigen. Hiervoor hoef je geen dure exemplaren te kopen, want grote post elastieken (of tent elastieken) werken ook prima.

Oude wax verwijderen

Vervolgens moet het oude restje wax van je ski’s. Dit is doe je met een oude katoenen doek en wasbenzine of waxremover. Doe de hele onderkant van je ski’s en/of snowboard. Laat je materiaal daarna goed drogen!

Kantenslijper

Dan heb je een kantenslijper nodig. Deze haal je in de juiste richting over de kanten van de ski’s of snowboard. Zowel de onderkant als de zijkant moet je doen, en dat aan beide kanten. Dus totaal vier keer: zijkant recht, onderkant rechts, zijkant links en onderkant links. Bij de meeste kantenslijpers staat er een pijltje op, zodat je weet welke kant je deze moet duwen. Om de andere kant te doen met je het slijpgedeelte eruit halen, en omdraaien. Als er géén pijltje op jouw kantenslijper staat of als deze is vervaagd, kan je het zien aan de schubben van het slijpgedeelte. De kantenslijper moet met de schubben mee worden gebruikt.

Beschadigingen

Beschadigingen aan de onderkant schuur je licht op met schuurpapier. Ook als er roestplekjes aan de zijkanten zitten, schuur je deze licht op. Het is verstandig om je ski’s droog in te pakken aan het eind van de vakantie, en op een droge en donkere plek op te slaan als je thuis bent.

Waxen

Tijd om te gaan waxen. Hiervoor heb je een waxijzer en de wax nodig. Zorg dat het waxijzer op de juiste temperatuur is. Ook de ski moet op kamertemperatuur zijn om de wax goed uit te strijken.
Houd de wax met je ene hand tegen het waxijzer en laat het op je ski druppelen terwijl je van de ene naar de andere kant gaat. Vervolgens zet je het waxijzer op de ski en ga je de wax uitstrijken over de ski. Laat de wax afkoelen en ga verder met de tweede ski.

Schaper

Als de wax op de ski’s zijn afgekoeld ga je verder met de schaper. De schaper heeft één kant met een inham, zet die kant tegen de kant van je ski en schaap de overtollige wax van de kant van je ski. Herhaal dit voor alle vier de kanten. Vervolgens kan je de volledige oppervlakte gelijk maken door de schaper 90 graden op de onderkant van de ski te zetten. 

Belagborstel

De volgende stap om met een belagborstel, of mijn tip een schuursponsje, over het gewaxte oppervlakte te gaan. Als je helemaal klaar bent met je ski’s haal je de belagborstel, of schuursponsje met het ruwe gedeelte, als laatst nog over de onderkant van je ski’s. Het resultaat is een onderkant die mooi glanzend en gelijk is.

Nog even de elastieken van de skiremmen verwijderen, de klittenband skistraps weer om je ski’s en nu zijn je ski’s weer klaar voor gebruik of om op te ruimen voor het volgende wintersport seizoen.

Waxen benodigdheden 

Hieronder nog even de benodigdheden op een rij:

  • Elastieken voor de skiremmen
  • Oude doek en wasbenzine of waxremover
  • Kantenslijper
  • Wax
  • Waxijzer
  • Schaper
  • Belagborstel of schuurspons

Onthoud dat dit mijn manier is van waxen. Iedereen heeft zo zijn eigen handigheden en manier ervoor. Succes met het waxen!