De hond meenemen op wintersport is een mogelijkheid. Het kan gezellig zijn om de viervoeter mee te nemen. Bedenk wel hoe de samenstelling van de groep is. En wat de viervoeter nodig heeft tijdens de skivakantie.
Samenstelling groep
Als het een groep betreft die de hele dag gaat skiën/snowboarden en après-skieën, is het misschien niet zo’n goed idee. Als je je maatje naar een honden opvang in het skiresort brengt, is dat een mogelijkheid. Er zijn organisaties en hotels die dit aanbieden. Verdiep je hier dus goed in voordat je een accommodatie boekt. Denk er ook goed over na of de hond dat leuk zou vinden in een andere omgeving. De hele dag achterlaten bij vreemden in een onbekende omgeving, kunnen sommige vriendjes niet zo goed tegen.
Een andere optie is vooraf afspreken in de groep om te wisselen tijdens het skiën om op te passen. En misschien zijn opa of oma of anderen die meegaan die niet (meer) skiën of snowboarden, en het heel leuk vinden om op de hond en eventueel kleinkinderen/kinderen te passen terwijl ze genieten in winterwonderland.
Als er mensen meegaan die niet skiën of snowboarden, is het gezellig om een maatje mee te nemen. Er zijn genoeg plaatsen waar een een hond welkom is. Check vooraf wel wat de regels in het land en plaats zijn waar je naartoe gaat. Op de website van skigebieden is daar wel informatie over te vinden. Ook over een eventueel hondenticket voor de gondel als je gezellig met elkaar wilt lunchen.
Spelen in de sneeuw
Een hond kan zich zeker net zoals mensen vermaken in de sneeuw. Rennen, kop in de sneeuw, spelen met sneeuwballen en glijden op de buik van een heuvel zijn dan ook de meest komische momenten. Uiteraard is het spelen in de sneeuw per hond en ras verschillend. Let er wel op dat je vriendje niet teveel sneeuw eet, want dat is wel erg koud in het buikje van je viervoeter.
Vacht en pootjes hond in sneeuw
De vacht is bij de meeste mensen ook dik genoeg. Als de sneeuw erop valt, blijft dit als een mooi dekentje erop liggen. In tegenstelling tot de vacht, zijn de pootjes kwetsbaar bij extreem koude temperaturen. Er zijn speciale hondenschoenen verkrijgbaar, maar niet elke hond wil dit dragen. Een andere mogelijkheid zodat de sneeuw niet tussen de teentjes gaat vastvriezen, is vaseline op de onderkant van de pootjes te smeren. Pas op dat je viervoeter dit er niet aflikt, want daar is niet elke hondenmaag tegen bestand.
Denk er wel even aan om de pootjes schoon en droog te maken voordat de viervoeter een vakantiehuisje, appartement of hotel inloopt. Neem bijvoorbeeld (sneldrogende)handdoeken mee en een teiltje om de pootjes snel schoon te maken van het zout, steentjes en vaseline restjes.
Hond mee de berg opnemen
Een hond de piste opnemen als een dier dat niet gewend is, kan gevaarlijk zijn. Reddingshonden op de piste er superleuk uitzien, maar die zijn vanaf puppytijd hierop getraind. Hetzelfde voor locals die de hond meenemen met toerskiën. Ook deze honden hebben dit meestal op jonge leeftijd aangeleerd. In sommige skigebieden is tourkien met een hond ook verboden. Dat zal niet zonder reden zijn. Als een hond dit niet is geleerd, weten ze niet hoe ze moeten reageren op skiërs en snowboarders.
Brokken
Vergeet ook niet om te controleren of ze het merk hondenbrokken verkopen. Wisselen tussen merken, kan bij sommige honden voor problemen zorgen. Denk er dan over na om het eventueel van huis mee te nemen, zodat het ellende tijdens de vakantie voorkomt. Een reserve riem meenemen kan ook geen kwaad.
Paklijst hond
Hieronder een korte paklijst van de spullen waar je aan moet denken als je je viervoeter meeneemt op wintersport.
- Brokken (indien niet op locatie te koop)
- Brokken maatbeker
- Brokken onderweg (aparte zakjes maken)
- Hondenhanddoeken
- Hondenriem
- Hondenriem reserve
- Koekjes
- Matrasje
- Paspoort
- Vaseline (voor de pootjes tegen zout)
- Veiligheidsriem voor in de auto
- Voerbakken
Ben je ook opzoek naar een paklijst voor een baby en/of kind? Check dan deze blog voor meer informatie. Een paklijst voor volwassenen kan je hier vinden.